Structural
Contingencies

De radicaliteit van Juliaan Lampens |
Niet gepubliceerd werk

2018 – 2019

De radicaliteit van Juliaan Lampens

Met zijn compromisloze woningen in ruw beton is Juliaan Lampens internationaal erkend. Minder bekend is dat hij in zijn loopbaan ook verschillende publieke gebouwen ontwierp: een bibliotheek, een museum, de Sint-Lucas School, een administratief centrum, zelfs een kapel. De KU Leuven Faculteit Architectuur onder leiding van Caroline Voet en Jo Van Den Berghe heeft exclusieve toestemming gekregen om zijn archief te ontsluiten, en je meesterproef start met een onderzoek naar dit veelal niet-gebouwde werk. We analyseren de concepten en de ruimtelijkheid, de structuren en de details van hout en beton. Thema’s zijn de zeggingskracht van het bouwen en niet-bouwen, het statement van het autonome detail, de specificiteit van een plek en Lampens’ radicaal experimentele houding. In het voorjaar van 2019 zal je in een workshop samen met de TU Delft detail maquettes in beton maken. Deze zullen op verschillende plaatsen tentoongesteld worden.

Parallel aan dit onderzoek start je met je eigen ontwerpopdracht die zich situeert in OLOT, Spanje: een bibliotheek/school/administratiefcentrum/museum, kortom een publiek gebouw met voldoende draagvermogen (min. 7000m2). Je onderzoekt zelf de aspecten van de stad: klimaat, historisch en cultureel onderzoek, … Je zoekt zelf je site en werkt zelf een programma uit.

Vanuit de beleving, het materiaal en het detail gaat deze hybride stedelijke constructie de dialoog aan met de specificiteit van jouw site.

Beeld: Juliaan Lampens, bibliotheek te Eke. Foto Luc De Vos.

Docententeam:
Klaas Goris
Caroline Voet
Eireen Schreurs